OSNOVNA OPREMA STRELIČARA



Štitnik za ruku (arm guard) – je od ojačane kože ili plastike i nosi se na unutrašnjoj strani ruke koja drži luk. Nose se da bi zaštitili ruku sa lukom od tetive posle odpuštanja.

Štitnik za prste (Tab) – se koristi da zaštiti prste od tetive pri odpuštanju i takođe da obezbijedi glatko odapinjanje tetive. Ovo naravno kod disciplina gdje se tetiva otpušta prstima, a to su rikarv luk (olimpijska disciplina, ili kao go luk, tkzv. disciplina "bare bow", ili kod kompaunda u disciplini "bare bow", ili u lovu, pri odapinjanju tetive prstima).

Tobolci (quiver) – u vidu futrole za strijele, sa pomoćnim džepovima služe za držanje strijela. Obično se kače za opasač.

Štitnik za grudi – služi da bi spriječio široku odjeću da ne smeta kod odpuštanja tetive, naročito zimske i odeće za kišu, u zoni ramena i grudi ruke koja drži luk. Štitnik za grudi je napravljen od mrežastog najlona ili plastike pričvršćen oko grudi elastičnim trakama.

Okidač – je mehanička spravica, koja se drži u ruci prstima, ili je okačena kaišem oko šake, i koristi se za otpuštanje tetive kod kompaund luka.


Bow sling – je podesivi sigurnosni kanap ili traka, koja služi kao osiguranje streličaru protiv ispadanja luka iz ruke.

Osim navedenih rekvizita, postoje i drugi, ali su pomenuti rekviziti oni osnovni.